2007-01-29

Exempel på förbjudna ord i svenska språketHistoriebokens text och Jämställdhetsombudsmannens affisch om negrer: Första gången man veterligen möter ordet neger hos oss är i den svenska översättningen från 1680 av ett historiskt arbete på latin av Samuel Pufendorf. Det heter där: The som genom en... Negre vthaff en Indiansk Qvinna födde warda, kallar man Mulatter. Skrivningen Negre ger en fingervisning om ursprunget, som är franska négre. Det tog vi direkt eller genom förmedling av tyska Neger, också det känt först från 1600-talet. Det franska ordet är däremot känt sedan början av 1500-talet och är i sin tur inlånat från spanska eller portugisiska negro, varav också engelska negro. Detta går direkt tillbaka till latinets nigrum, en böjningsform av latinets niger (svart). Den inhemska franska utvecklingen av det latinska ordet är noir, den italienska nero.

Neger = (Négre, negro, nigrum och blåmän): Innan neger gjorde sitt inträde i vårt språk talade vi om morer, svarta och blåmän. Både morer och blåmän möter man i medeltida handskrifter. Moren var egentligen en man från Mauretanien i Nordvästafrika. Med blåmän menades i flera medeltida skrifter, bland annat i Birgittas Upppenbarelser, etioper. Hon säger på ett ställe att det ”syntis een blaman rædhelikin j aasyn oc athæfwm” (rälig till åsyn och åthävor). Gustav Vasas bibel (1541) har också ordet: Jer. 13:23 har den retoriska frågan: ”Kan ock en Ethioper förwandla sina hwdh/ eller en Parde (leopard) sina flecker?” Och i marginalen förklaras Ethioper: Thet äro the som man kallar Blåmän.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Blackout sa...

Min Etiopienfödda kusin köper negerbullar på det lokala konditoriet trots att de numera säljs som chokladbullar.
Jag köper inte negerbullar, däremot gör jag dem själv.

Max Hobstig sa...

Å jag har en stor biffig negerpolare som boxas, En svensk neger som ingen jävel sätter på plats. Men så växte han upp med den tidens tuffaste fritidsledare som inte backade för någon, inte ens för negrer, oavsett om de var små eller stora :-)