2007-03-18

Minnen från Bagarmossen


Skarpnäcksfältet

Maia har alltid varit en väldigt snäll hund. Hennes fiender har varit få under hennes vilda leverne. Bilden till vänster visar Maia med hennes kaninkompis som en gång blev antastad av en vild och glupsk taxameter. Taxen kom rusande och skrämde kaninen från vettet. Nu förhöll det sig så med verkigheten att Maia befann sig bara ett stenkast från tilldragelsen och agerade med en styrka och kraft som skulle ha gjort själva Fantomen avundsjuk. Eftersom irländsk terrier är den snabbaste av alla terrier så tog taxens intentioner en ände med förskräckelse. Tillbudet slutade med att kaninen fick behålla sitt förstånd och taxen slutade jaga kaniner!


Bergholmstorpet

Stadsdelen Skarpnäck hade två torp. Bergholmstorpet, det äldsta, finns dokumenterat från sent 1700-tal och blev under det andra världskriget en av krigsmaktens utposter med uppgift att skydda landningsbanan som låg där bostadsområdet Skarpnäck nu ligger. Senare blev det Maias hemvist för att skydda hemvärnarna vilket hon gjorde med bravur. Få fyrbeningar vågade sig till Bergholm när Maia låg vaktande vid dörren, då krigsmaktens mannar hade fest.


Skarpnäckskyrkan

Både som lokalpolitiker och privatperson hävdade jag, alltid med rätta, att Skarpnäckskyrkan var stadsdelens viktigaste aktör efter Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. Skarpnäckskyrkan, som låg mitt i byn, och mitt samarbete började egentligen under sent 90-tal då buslivet i Skarpnäck i tilltog med en våldsamhet utan motstycke. Ungdomar hamnade i holmgång med väktare och TV-3 utsattes för fysiskt angrepp från en SL-representant under ett pågående reportage. Skarpnäcks tunnelbanestation blev utsatt för så grov vandalism att dess funktion avstannade under ett flertal timmar varför bussar tvingades ersätta de ordinarie avgångarna. Den 2 september 1998, ett halvår efter holmgången, startade kyrkan ett kamratstödjarprojekt som bestod av fyra ungdomar som arbetade heltid i Bergholmsskolan, på Skarpnäcksfältet och i kyrkan. Iden till projektet hade väckts under våren 1998 när situationen bland tonåringarna i Skarpnäck helt höll på att gå överstyr utan kontroll.


Öststadshjälpen

På bilderna ovan visas resultatet av ett socialt samarbete med Skarpnäcks moderater och kd efter en politikerloppmarknad till förmån för den ideella föreningen Öststadshjälpen som samlat ihop 100-tals ton överskott från vår välbärgade sjukvård och fraktat allt det insamlade över Östersjön till dem som behövde grejerna bättre än soptippen. Några minns kanske att jag på ett så kallat öppet nämndsammanträde försökte få med mig samtliga partier i en gemensam stödaktion för Skarpnäcks egen hjälteorganisation. Dessvärre var det bara moderaterna som hängde på och som förstod vikten av att internationell solidaritet alltid måste vara partiöverskridande. Vänstern svarade inte ens på min fråga och Sossarna hade som vanligt inte någon tid över för internationell solidaritet i det lilla! De två som jag gav den stora äran att få lämna över resultatet av vår loppmarknad till Öststadshjälpen blev borgarrådet Ewa Samuelsson och seniorförbundets ordförande, före detta amiralen och försvarsstabschefen, Bror Stefenson.

Jag vill härmed framföra mitt och Öststadshjälpens varmaste tack till Kristdemokraterna och Moderaterna i Skarpnäck för Ert arbete och all den tid som Ni lagt på att hjälpa oss. De pengar som Ni tjänade ihop på loppmarknaden den 31 maj och 1 juni 2002, kommer att hjälpa oss att hjälpa de behövande på andra sidan Östersjön, till nytta för många. Skönt, att känna stöd och förståelse för det arbete som vi utför. Stort Tack en gång till och Tack Max Hobstig för de förtjusande stunder i Stadshuset med alla snälla och intressanta människor, som jag fick träffa. Med hälsning från Tommy och Sandra Zetterlund

Om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Ann-charlott sa...

Hejsan!! Ja du Maia måste ju visa att hon är större än dom största..s.sss. Det var väl något som den andra hunden sa kan jag tro.. Har själv en kaxig fia här hemma.. Inte lätt när det väl smäller.. Vår shiba vill ju verkligen sätta vår Schäffer på plats och då kommer han rusande till oss, hjälp mig!!!!! Ser lite lustigt ut får jag säga.. Små hundar skall man inte tro att dom är gulliga och snälla bara, dom kan dom allt... Mycket roligt att läsa din blog och alla inlägg du skriver.. Ha en underbar söndag min vän.. Kramizar till dig och frun och Maia..

Elisabeth sa...

All heder och många tack åt agerandet då. Frågan är om samma sak skulle upprepa sej idag.
När vi har en borgelig regering.
Själv skiter jag i vilket. Jag ger när jag kan och jag tar när jag kan. Jag har inte ett uns förtroende kvar får våra politiker oavsett om de tillhör vänster eller höger.