2006-04-06

Att köpa kärleken



En kärleksvisa av Gustaf Fröding
Jag köpte min kärlek för pengar, för mig var ej annan att få, sjung vackert, I skorrande strängar, sjung vackert om kärlek ändå. Den drömmen, som aldrig besannats, som dröm var den vacker att få,
för den, som ur Eden förbannats, är Eden ett Eden ändå.

Tokstollar som vidgade våra vyer
Igår kom jag att tänka på ett par märkliga gamla tokstollar som båda trots sin galenskap blivit geniförklarade. I alla tider har det funnits människor som avvikit från den allmänna normen. Några av dessa original har trots sitt tokeri blivit älskade och världsberömda (!)

Ensamhet blev deras lott i livet
Privat var det värre. Bara en sån liten sak som att någon gång i livet få uppleva en öm och intim närhet till en en älskad kvinna ratades dem. Och ändå gav de oss andra, så mycket skönhet i dikt och färg!

Det här inlägget tillägnar jag nationalskalden Gustaf Fröding och målaren Antonio Ligabue, som båda ur Eden förbannats!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Det var fint skrivet om Ligabue och Fröding.
Ligabue visste jag inte ens om. Nu vet jag!

I rörelse av Karin Boye!

Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.

Välkommen till Karin Boye Sällskapet

Kram från Angela

Anonym sa...

Sju vackra flickor i en ring är en gammal svensk folkvisa till vilken det dansas såväl kring julgran som midsommarstång!

Anonym sa...

Jag sov och jag drömde om Ariens land, där solguden tömde med givmild hand kring allt överallt i en lycklig ängd, som sedan vulkaniskt vart bränd och sprängd, sitt liv, sina håvors mängd.

Anonym sa...

Det var en vacker bild av två mästare

Anonym sa...

Vad är meningen med ditt inlägg?
Är det att romantisera prostitution?

Max Hobstig sa...

Erika !
Eftersom du hänvisar till en sida som illustreras med Toulouse-Lautrecs målningar så blir jag en aning konfunderad över din fråga. Är du seriös eller bara en feministiskt provokativ PRIS-jägare? Med risk att bli anklagad för manschauvinist …

ÖVERKURS
Konstnären Henri de Toulouse-Lautrec sitter kväll efter kväll på den ökända nattklubben Moulin Rouge i Paris. Där dränker han sina sorger och klottrar på bordsdukarna.
I hopp om att få pengar till mer absint erbjuder han sig att göra en affisch för nattklubben. Affischen, "La Goulue", får mycket uppmärksamhet och drar mängder med folk till nattklubben, på gott och ont.
Trots succén med denna affisch och även med andra målningar blir Henri aldrig lycklig. Han super och förbannar sin invalidiserade kropp och beskyller den för att vara orsaken till att han aldrig finner den sanna kärleken.

Max Hobstig sa...

Några månader efter Frödings födelse 1860 tvångsintogs hans mamma på mentalsjukhus för en svår melankoli. Under tiden sköttes han av en amma som lämnade tillbaka honom då han var nio månader.

Fröding var ett påfallande snällt och passivt barn. Studieåren i Uppsala var ett misslyckande. Han gjorde på några år av med ett stort farsarv huvudsakligen på festande och bordellbesök.

Den första diktsamlingen kom ut 1891. Den och de följande samlingarna gjorde honom känd och älskad som få andra skalder. Samtidigt blev hans personliga liv allt mera kaotiskt med en tilltagande alkoholism och han utvecklade flera delirier.

Kvinnan och kärleken var hans centrum i tillvaron, som han kretsade kring utan att våga närma sig i verkligheten. Den betalda kärleken blev hans tröst. Småningom fick han alkoholbetingade hallucinationer och en tilltagande depression.

Jesper Olofsson sa...

För den som är intresserad av erotikens historia kan jag rekommendera ett besök på Erotiskt Museum i Köpenhamn.

I tre dagars tid samtalar Nanna och Antonia under ett fikonträd om vilken syssla som bäst skulle passa Nannas dotter: Nunna, Hustru eller Sköka?

Ove B sa...

Sorgligt och bedrövligt att de ännu ses som knäppskallar

Bengt Eroll sa...

Kärleken är väl relativ och värderas av var och en, personligen!! Jag tycker att det är en kärleksfull handling att inte döma individer förutsättningslöst, utan att ta sig tid att bygga relationer och vara nyfiken på livet och inte vara rädd!

Anonym sa...

I livets villervalla
vi gå på skilda håll
vi möts och vi spela
vår roll

Vi döljer våra tankar
vi döljer våra sår
och vårt hjärta som bankar
och slår

Vi haka våra skyltar
var morgon på vår grind
och prata om väder
och vind

I livets villervalla
så nära vi gå
men så fjärran från varandra
ändå

- Nils Ferlin -


Sommarens sista servitris
Om kyrkhundar