2007-01-12

Du sköna nya världSvenskarna är idag mer positiva till övervakning än tidigare. Trots debatten om storebrorsamhället är svenskarna inte särkilt oroliga över utökad övervakning. 84 procent tycker att kamerorna kan bli fler och 67 procent stöder EUs beslut att lagra trafikdata.

Att det idag finns en omvänd relation mellan dokusåpor och den klassiska litteraturen är helt uppenbart. Vem har idag hört talas Aldous Huxley roman Du sköna nya värld eller 1984 av George Orwell? Idag är Stikkan ABBA Andersons ord mer sanna än då de yttrades. Så här sa han på den tid det begav sig: Svenskarna är inte så dumma som man tror. Dom är dummare!

Om: , , , , , ,

4 kommentarer:

Blackout sa...

Det gäller inte bara svenskarna. Sanning är att största delen av jordens mänskliga befolkning är idioter, undertecknad inkluderad.

Filmsnutten har jag checkat på din hi5 sida, ljudet är dåligt men jag hör att du visslar som en redig skauning :-)

Max Hobstig sa...

Blackout du är ett enastående fruntimber!
Skål tamefan, som Jacob Dahlin brukad säga :-)

Blackout sa...

Jacob Dahlin!
Nu blir jag nostalgisk.
Skål tamefan.

Blackout sa...

Huxley var en riktig optimist, den metafysiska mutation som gav upphov till materialismen och den moderna vetenskapen fick två viktiga konsekvenser: rationalismen och individualismen ur vilken friheten, upplevelsen av jaget, behovet av att utmärka sig och vara överlägsen andra uppstod.

Han fattade inte att när sexualiteten väl skilts från fortplantningen fanns den mindre kvar som princip för njutning än som princip för narcissistisk differentiering, detsamma gällde begäret efter rikedomar.

"Du sköna nya värld" har nog inte många läst, de lever ju i den världen :-)