2007-01-04

Sverige, Sverige FosterlandJag var och hälsade på min svärfar för ett tag sedan. Det är inte mycket kvar av gubben sedan han gick in i dimman för några år sedan, mer än hans böcker. Jag tittade lite bland de böcker han fick med sig till sitt nya boende, då han flyttade hemifrån för gott. Det var särskilt en bok som intresserade mig, Hembygdskunskap för Folkskolan (en skolform i Sverige mellan åren 1842-1972)

Jag satt nog en timme och läste om Sveriges alla hembygder från södra Skånes korsvirkeshus till Norrlands lappkåtor. Varje bygd hade sina traditioner i helg och söcken utifrån de förutsättningar varje landsända hade att erbjuda sina inbyggare. Mellan åren 1865-1925 var Sverige ett utvandringsland. Sedan det sista stora världskrigets slut, 1945, har Sverige varit ett invandringsland med arbetskraftsinvandring under 1950- och 1960-talen och flykting och anhöriginvandring sedan 1980-talet. Landet har förändrats och Hembygdskunskap för Folkskolan gäller inte längre. Nu är det mångkulturen som gäller och vår historia får stå tillbaka för andra folks historia eftersom den gästning som tidigare var allmogens skyldighet mot kungliga personer nu också gäller ofrälse från när och fjärran. Skulle man ha betänkligheter om denna förändring är man främlingsfientlig. Tar man sig dessutom en liten stund till att läsa om Hembygdskunskap för Folkskolan och känner vemod över den tid som flytt är man minst sagt rasistisk. Om man tillhör den lilla skara som intresserar sig för Sveriges hembygdshistoria och vårt kulturarv, borde man gå med i Sveriges Hembygdsförbund där man inte ställer några som helst krav på att man måste vara främlingsfientlig! Det enda krav som ställs på dig är att Du älskar Ulf Lundell och det Öppna Svenska Landskapet och Evert Taube!Jag avslutar med "Fädernas kyrka", den svartlistade gamla psalmen, eftersom den fortfarande önskas vid begravningar!

Fädernas kyrka i Sveriges land, Kärast bland samfund på jorden! Vida hon famnar från strand till strand, Fast hon är grundad av Herrens hand, Byggd till hans tempel i Norden. Allt fick sin vigning i kyrkans famn: Brudgummens löfte till bruden, Hemmet, de nyföddas kristna namn, Kämparnas färd till den sista hamn, Fanan och konungaskruden. Ädel är skaran, sen tusen år Gud i vår kyrka fått frälsa. Framåt vår hoppfyllda längtan går: Ungdomen kristnad är Sveriges vår, Sveriges framtid och hälsa. Kristet och fritt ville Sverige bo, råda för landet allena. Därom i manlig och kristen tro, därom i strid eller lagfäst ro konung och folk sig förena. Fädernas Sverige sig kämpat fram. Kristus var med det på banan. Visade vägen för trofast stam. Kristus är trofast och svek är skam. Korset stod tecknat på fanan.

Psalmen "Fädernas kyrka" togs bort ur psalmboken under mitten av 1980-talet då svenskarnas hövdingar blev paranoida och såg nazism överallt. Till och med Svenska flaggan och Nationalsången var under ett antal år synonymt med främlingsfientlighet & rasism.

Bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

Blackout sa...

Hembygdshistoria är intressant och något som inte bör glömmas bort, speciellt då bondesamhället så sakteliga försvinner.

Läser just nu Maja Hagmans "Det rena landet", mycket uppfriskandet och ett slag i ansiktet på många gamla historiker.
Tyvärr har Tacitus "Germania" haft en otrolig genomslagskraft och det är uppfriskande med en sakligare, inte så romantiserad syn på saken.
Ciao.

Max Hobstig sa...

Min kära "blackout". Tala inte illa om Tacitus. I vart fall inte om hans Annaler. Dyk i pausen av konkretismen in i Anders Fryxells SVENSKA HISTORIEN och njut av den forntida romantiken som förvisso inte var speciellt romantisk // Kram

Blackout sa...

Inget ont om Tacitus, det är väl snarare de senarelevande tolkarna som förvirrade sig ut på hal is :D

Svensk nihlism sa...

Detta är svenskens dilemma: han är altruistisk, nästan lite naivt tolerant, och tycker inte om att glänsa med sin egen kultur. Egoism och att sitta på höga hästar, är saker som svensken hatar. Detta är beundransvärda saker hos vårt folk. Problemet är att dessa saker i dag utnyttjas och har blivit till svenskens svaghet. Inte förrän vi lär oss av denna läxa kan Sverige bli ett bra land att leva i. Utan mångkultur och förfalskad historia.

http://anus.com/tribes/snus/nihilism/artiklar/ensittare/svenskhet