2006-04-29

Borttappade pojkar

Om Stockholms skinnskallar 1997De borttappade pojkarna hänsyftar till de förvildade pojkarna i sagan om Peter Pan. I sagan förvillas ett pojkgäng av den lilla älvan Tingeling. Långt inne i skogen har pojkarna sitt tillhåll i en gammal ihålig stubbe. Dit tar sig Tingeling. Pojkarna luras till ett överfall på Peter Pan och hans vänner.

Efter en tumultartad batalj blir pojkarna besegrade, men förlåtna av Peter Pan och senare upptagna i hans vänkrets. De nya vännerna går sedan med Peter som ledare i krig mot sjörövaren Kapten Krok och besegrar denne.

I sagan blir slutet gott, som i alla goda sagor. Alla pojkarna mognar och blir efter äventyret med Peter Pan till riktiga pojkar (i sagor blir pojkar aldrig till män, eftersom sagor alltid är sagor).

I dagens verklighet måste vi se bortom sagans slut. Pojkarna växer sig till män, och deras väg är kantad med tunga svåra prövningar. Många hinder är lagda i deras väg, icke alltid av elakhet utan mer av rädsla.

Dock, en sak har sagans borttappade pojkar gemensamt med dagens; behovet förlåtelse, förståelse och empati // Projekt Bodvar

3 kommentarer:

Konung Gustaf V:s Jubileumsfond sa...

-"Bäste Max! Det var mycket trevligt att träffa Dig. Beklagar att vi hade så litet tid för detta. Jag har med stort intresse tagit del av bilagorna du lämnade till mig och uppskattar att Du gjort Dig besvär att göra det. Med bästa hälsningar och lycka till med den viktiga uppgiften som du tagit på Dig."

"Jag hoppas att när vi alla som överlevt Förintelsen är borta kommer ändå människor att finnas som skall ställa sig upp och säga - jag har sett en av dem, jag har hört en av dem och jag tror på vad de har att berätta."

Hälsningar Jerzy Einhorn (Jerzys brev i original)

Anonym sa...

Max! En empirisk sanning är att om man reducerar ett hatobjekt i samhället måste man ersätta detta objekt med ett annat objekt. Har du något förslag på vilken grupp som bör ersätta De borttappade pojkarna?

Max Hobstig sa...

Marodörerna skall hållas i Herrans tukt
På samma sätt som högermarodörerna måste hållas i Herrans tukt och förmaning måste också vänstermarodörerna ta ansvar för hur den politiska debatten förs!