2006-05-24

Anders CarlbergNedanstående text är hämtad ur en artikel jag skrev 1999 och som ger min bild av Anders Carlberg, som bland annat är grundare och vd för Fryshuset i Stockholm. Till Carlbergs mest lyckade bragder är väl att han lyckats bygga ett imperium kring sin person som mot dyr betalning utför sånt som gemene man inbillar sig är ett ideellt arbete. Någon har sagt "att Fryshuset är som ett jävla NK. Det är butiker överallt.”

Jag är så trött på herr Anders Carlberg. En man som grävt sig in i alla partiers innersta gemak och nu är oåtkomlig för kritik från alla håll. En man som på något outgrundligt vis blivit utnämnd till Sveriges Riksfarsa och som alltid vet bäst. Hur kan Anders Carlberg ha blivit till en ikon i alla läger som ingen ifrågasätter. Carlberg själv menar: ”Jag vill inte ha någon position, alltså är jag inte kontrollerbar

Sanningen är att entreprenören och byggarbetarbasen Carlberg nått en betydande position av makt som innebär att alla lyssnar och tror att han ensam bär sanningen. Men sanningen är inte enbart Anders Carlbergs. Sanningen har vi alla en del av. Vi skall därför inte sluta att lyssna på Anders Carlberg. Han är en rolig berättare med en retorisk skicklighet som stundtals både är roande och givande. Men vi får inte sluta att ifrågasätta sanningssägarna! Allra minst Anders Carlberg!

Som slutord bifogar jag två länkar som i första hand riktar sig till alla de kommunala tjänstemän som jobbar i frontlinjen med ungdomar. Fältassistenter bör särskilt vara på sin vakt om Anders Carlberg dyker upp i hemkommunen eftersom hans förslag om ett samarbete kan friställa Er och göra Er arbetslösa! Klicka nu på länkarna i nämnd ordning och gör Er en egen bedömning. Först [Gökungen] och sedan [Kostnader]

Tillkommen länk om: Vad kostade kalaset Skarpnäck
Tillkommen länk om: Västerorts polismästardistrikt
Tillkommen länk om: Orminge avstår Lugna Gatan

6 kommentarer:

Foxtrot sa...

Ett mycket bra debattbidrag du satt på pränt.
Anders Carlbergs enastående och medfödd förmåga att påverka andra människor borde mana till eftertanke. Om hela bunten av klokskap rättar in sig i en enda endimensionell samsyn lurar nog ett intellektuellt barbari bakom morgondagens förväntan om en bättre värld.

Elisabettan sa...

När man låter profiten ta över det ideella tänkandet så ska man se sig om efter en annan bana i livet. Att arbeta för och med ungdomar idag kräver att man verkligen brinner för detta. Vad som var Fryshusets mening från början, ja den meningen och syftet har nog kanske slingrat sej in på fel väg. Möjligen pga att pengar har blivit för många viktigare än människor. Tack Max för att du är just du,och att du inte räds att föra fram dessa så viktiga saker i din blogg.

Barnhusbarn sa...

Socialdemokraten Ann Catrin Brockman skriver den 10 mars 2006, i sin blogg följande:
”Anders Carlberg, vd för Fryshuset inledde dagen och mig väckte han definitivt med sina erfarenheter och klokskaper … Carlberg nämnde att "Fryshusets största fiende har varit offentligt anställda tjänstemän." Ruskigt.

Det är klart att man undrar lite om hur den förhistoriske kårhusockupanten Anders Carlberg, som tror på renhårigt entreprenörskap, resonerar. Varför gillar han inte offentligt anställda tjänstemän? Han borde väl älska dem eftersom det är dessa tjänstemän som får göra grovjobbet medan han själv får tid syssla med sitt eget självförhärligande genom att visa att HAN minsann hjälper trasiga ungar rätt i livet.

De offentligt anställda tjänstemännen jobbar med ALLA barn och kan inte avveckla något ärende om det är ett särskilt stökigt barn eller ungdom. Anders Carlberg och hans Fryshus kan när som helst avbryta sina ”ärenden” eftersom de riktiga stökpellarna alltid kan tas om hand av de offentligt anställda tjänstemännen.

Som ett före detta barnhusbarn, som räddats av samma offentligt anställda tjänstemän som Carlberg ser som sina fiender, undrar jag varför han ser dem som sina fiender. Det låter som om Carlberg ligger i krig mot alla som inte stödjer honom i hans nitiska ambitioner om att få ett gott eftermäle.

Min morsa var en renodlad skitmorsa. Det vet alla offentligt anställda tjänstemän som var inblandade. Men hur var Carlberg som förälder. Var han ett föredöme eller var han som min morsa?

Jag undrar till sist om han har några riktiga vänner, såna där man kan gråta ut hos när man farit illa. Eller är han som Carolus Rex, omgiven av enbart JA-sägare vars enda uppgift var att alltid hylla kungens enastående geni som krigare?

Om länken till Brockman inte fungerar så kan du klicka här

Anonym sa...

Hej Max. Det verkar inte gått så bra för din och Anders Carlbergs vän Stefan Andersson. Sist jag hörde hade han börjat med droger igen och fifflat lite för mycket med sitt företag och att skattemyndigheten var ute efter han.
Han som skulle hjälpa "skinnskallarna". Vad han istället gjorde var att anställa den i sitt bemanningsföretag för slavlöner. Han sa nämligen att han betalade in skatt för dem, vilket han oftast inte gjorde.
Personen du hade projekt ihop med för att "hjälpa" skinnskallarna utnyttjade alltså enbart dem för att tjäna pengar. Idag har Stefan gått under jorden.

Max Hobstig sa...

Projekt Destruktiva Ungdomsgäng
Vad som hände efter att PDU avslutades har jag ingen vetskap om eftersom Stefan och jag gick skilda vägar efter avslutet. Det gläder mig i alla fall att din skadeglädje gäller Stefan och inte skinsen!

Carina sa...

I förgår firade vi Valborg i förskott här i Skarpnäck, någon hade tuttat på spårvägens stuga vid stora parkeringen och det var en skaplig brasa, det har setts fyra stycken tjejer omkring där innan branden startade

Här i Skarpnäck har det blivit rena slummen inget kul alls, funderar på att flytta, det är ingen koll alls på ungdomarna, och tyvärr så blir dom yngre och yngre, senast i går var det rån här på allen, på en privat som gick från tunnelbanan.