2006-09-24

Sonja Fogelberg

The Black Lady come back to "Swedish Matchtown"En av Stadens allra största döttrar återvände i går till den stad som tidigare inte godtog henne på de villkor som idag är allmängiltiga i varje anständigt samhälle. Efter en hel del påtryckning med bland annat sju sorters kakor i potten lät sig Sonja Fogelberg dock övertalas att för någon dag eller två återvända till den stad som förkastade hennes geni. Världens första punktjej kom med en elegans som till och med skulle ha fått självaste Zarah Leander att höja sina ögonbryn och vänligt frågat: ”Vem är denna vackra kvinna?”

Igår bjöd Tändsticksmuseet i Jönköping på vernissage och ett rekord. Aldrig tidigare har så många människor kommit till museet för en utställning. Det hölls tal av politiker och andra. Konstnärinnan Sonja Fogelberg själv fick möjlighet att berätta lite ur sitt liv, men var så rörd av all vänlighet att några av dem som stod närmast henne trodde att hon skulle få dåndimpen. Men hon föll inte och vi tog alla henne till våra hjärtan. Världens första punktjej kom, såg och segrade!


Åke Mokvist signerar sin bok "De ovanliga 2"Fotografen och författaren Åke Mokvist som i två böcker skrivit om de ovanliga människorna som går mot strömmen, hade fullt upp med att signera sin allra senaste bok "De ovanliga 2". Det var alltså ingen tillfällighet att även Åke var på Sonja Fogelbergs vernissage. Han har i båda böckerna tecknat delar ur hennes liv. På bilden ser vi Åke väl placerad under en av Sonja Fogelbergs "Olja på duk" som jag föredrar att kalla målningen eftersom Sonja själv aldrig döper sina alster.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: