2008-09-18

Om kavallerimajoren Bernhard Englund



Igår kväll kom hustrun hem efter nästan tre dagar lång frånvaro. Hon hade varit på tjänsteresa med jobbet, som det heter, fast det egentligen varit en ren nöjesresa på skattebetalarnas bekostnad. Det är så det fungerar i den reella världen. I den virtuella världen är det annorlunda. Där får man jobba häcken av sig utan betalt om man inte betalar själv.

När hon väl kommit hem och slängt av sig kappan och sparkar av sig sina skor var hon helt lyrisk över alla sina upplevelser. Hon hade bland annat haft en träff med en kavallerimajor Bernhard Englund i dennes hemman. Nu har vi ju snart varit gifta i trettio år, så man har ju blivit lite van med hennes val av män. En major i kavalleriet är bättre än en bagare Måns Bengtsson som enligt osäkra rykten bakade in sig i sin egen limpa sedan han haft ihjäl Engelbrekt. Men det är en helt annan historia!



Om den bistre herr majoren Bernhard Englund finns bara gott att säga. Vänsäll är han och klok så att det förslår. Alla förbipasserande bjuder han hem till sitt Ryttmästarboställe vid Simsjön utanför Skövde och berättar om hemmanets historia och om våra gamla knektar och deras befäl. Även den måttligt historieintresserade rycks med och får höra om hur Sverige byggdes upp och blev en stormakt i Europa, på bara en mansålder. Som besökare på Ryttmästarbostället får man också höra majoren berätta om hur slitsamt livet var på den gamla goda tiden där bara de starkaste överlevde. Om du nu vill veta mer om den eminente kavallerimajor Bernhard Englund och hans Ryttmästarboställe så kan du börja med att klicka på bilden ovan. Klicket dig leder nämligen till hans hemsida om Ryttmästarbostället vid Simsjön, i Skövde kommun.



Det här musikbildspelet är helt tillägnat min hustru, Kerstin Hobstig. Om den människa man levt med i 30 år, fortfarande orkar stå ut med att leva med den människa som jag är, får man vara tacksam. En del kallar det kärlek. Andra kallar det uthållighet eller ibland ren dumhet :-)

Läs även andra bloggares åsikter om:
, , , , , , , , , ,
.

Inga kommentarer:


Sommarens sista servitris
Om kyrkhundar