2007-01-29

Exempel på förbjudna ord i svenska språket



Historiebokens text och Jämställdhetsombudsmannens affisch om negrer: Första gången man veterligen möter ordet neger hos oss är i den svenska översättningen från 1680 av ett historiskt arbete på latin av Samuel Pufendorf. Det heter där: The som genom en... Negre vthaff en Indiansk Qvinna födde warda, kallar man Mulatter. Skrivningen Negre ger en fingervisning om ursprunget, som är franska négre. Det tog vi direkt eller genom förmedling av tyska Neger, också det känt först från 1600-talet. Det franska ordet är däremot känt sedan början av 1500-talet och är i sin tur inlånat från spanska eller portugisiska negro, varav också engelska negro. Detta går direkt tillbaka till latinets nigrum, en böjningsform av latinets niger (svart). Den inhemska franska utvecklingen av det latinska ordet är noir, den italienska nero.

Neger = (Négre, negro, nigrum och blåmän): Innan neger gjorde sitt inträde i vårt språk talade vi om morer, svarta och blåmän. Både morer och blåmän möter man i medeltida handskrifter. Moren var egentligen en man från Mauretanien i Nordvästafrika. Med blåmän menades i flera medeltida skrifter, bland annat i Birgittas Upppenbarelser, etioper. Hon säger på ett ställe att det ”syntis een blaman rædhelikin j aasyn oc athæfwm” (rälig till åsyn och åthävor). Gustav Vasas bibel (1541) har också ordet: Jer. 13:23 har den retoriska frågan: ”Kan ock en Ethioper förwandla sina hwdh/ eller en Parde (leopard) sina flecker?” Och i marginalen förklaras Ethioper: Thet äro the som man kallar Blåmän.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

2007-01-25

Fildelningssyndromet är farligare än man tror



Allt som är förbjudet skall stoppas och förbjudas! Om något mot förmodan inte är förbjudet skall det stoppas med förbud. Målet är att allt skall förbjudas som inte är förbjudet. BASTA!

Bloggar om: , , , , ,

2007-01-23

Dessa fantastiska män med sina sagolika maskiner



Nu har äntligen vintern kommit. Det betyder att våren är på väg och att sommaren väntar bakom husknuten. Nu är det dags att börja fundera på att köpa ny bil. Hustrun vill ha en röd, en lagom stor som är lätt att parkera. Jag vill ha en stor gul, med många hästkrafter som det är bra att ha när man skall fram. Vi får se, men det lutar nog mot en stor gul eftersom min hustru älskar mig och vill göra mig glad nu när jag fyller år mellan hägg och syren. Sen är det ju inga problem med att parkera om man har en stor gul. För säg mig vilken bärgare som skulle åta sig att frakta bort en stor gul. Säg mig det den som kan? Det blir nog en stor gul :-)

Bloggar: , , , , , , ,

2007-01-20

Ledningen stoppar läkaren med falska papper




Bluffdoktorn Rafik Abu Ramadan har varnats fyra gånger. Han har överförskrivit narkotiska läkemedel, till en enda patient hade han skrivit ut närmare 4000 tabletter på drygt en månad, bland annat 1750 tabletter av Rohypnoltyp som är vanligt bland missbrukare, han har omskurit sönder snopparna på småpojkar varav en liten bebis höll på att dö av felbehandlingen, han har förfalskat flera av sina betyg och anses vara opålitlig och olämplig att arbeta som läkare. Trots denna vandel kunde han fortsätta jobba. Läs mera

Bara en enda timma efter att SVT:s program Uppdrag granskning sändes beslutade sjukhusledningen att stoppa läkaren Rafik Abu Ramadan från att arbeta med patienter. Förtroendet för honom är rubbat, enligt sjukhusledningen. Surt sa räven men fan tro det

Det är så dag nu, att stoppa en vettvilling som de känt till under så lång tid att dårläkaren kanske hunnit förstöra fler patienters liv. Förtroendet för sjukhusledningen borde vara mindre värt än en myggpiss i en Norrlandsälv efter den här historien. Hela ledningen borde avgå eftersom de inte haft de rätta rutinerna och helt otillräcklig kompetens för att kunna skydda sina patienter från en galen läkare. Klicka på förnekelsen som visar när Janne Josefsson från Uppdrag granskning kommer in till den galne "doktor" Rafik Abu Ramadan för att ställa några frågor om förfalskade dokument. Hela programmet kan du se om du klickar på Uppdrag granskning

Bloggar: , , ,

2007-01-12

Du sköna nya värld



Svenskarna är idag mer positiva till övervakning än tidigare. Trots debatten om storebrorsamhället är svenskarna inte särkilt oroliga över utökad övervakning. 84 procent tycker att kamerorna kan bli fler och 67 procent stöder EUs beslut att lagra trafikdata.

Att det idag finns en omvänd relation mellan dokusåpor och den klassiska litteraturen är helt uppenbart. Vem har idag hört talas Aldous Huxley roman Du sköna nya värld eller 1984 av George Orwell? Idag är Stikkan ABBA Andersons ord mer sanna än då de yttrades. Så här sa han på den tid det begav sig: Svenskarna är inte så dumma som man tror. Dom är dummare!

Om: , , , , , ,

2007-01-11

Det värsta är inte att dö i ett krig



Nu skall Bush skicka ännu fler soldater till Irak eftersom kriget mot Saddam Husseins massförstörelsevapen helt misslyckats. Den nya kontingenten kommer att överstiga 20.000 soldater, unga grabbar som troligen inte fattar någonting av krigets allra värsta elände.

I slutet av 1800-talet talade Jean Martin Charcot, om traumatiska minnen som ”själens parasiter”. Han var den förste som började tro att hysteriska attacker var dissociativa problem och resultatet av att ha uthärdat obärbara upplevelser.

Kunskap om krigstrauma var länge helt isolerad från den allmänna psykiatrin. Abram Kardiner samlade därför under lång tid all sin kliniska kunskap som militärpsykiater och publicerade under slutet av andra världkriget The Traumatic Neurosis of War.

Abram Kardiners omfattande beskrivning av krigsskadesymtom kom senare att ligga till grund för införandet av en helt ny fin diagnos, nämligen Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD).

Bloggar om: , , , , , ,

2007-01-10

Köp korsetter, trosor och skor



Det är mycket som ramlar ner i epostlådan. Ibland tänker jag på hur lång tid det måste ta att skicka alla dessa mejl som ingen vill ha. Men det är klart. Spam skickas med automatik utan att någon människa behöver sitta och knappa iväg dem. Idag kan en dator göra väldigt mycket jobb som man tidigare behövde människor för att få utfört. Så mitt i allt bråte får man ett mejl som helt avviker från det vanliga. I själva verket borde även detta kallas spam, även om det var lite trevligt och framförallt kul skrivet. Det var från någon Lina Månsson som ville ha hjälp. Hon undrade om jag kunde ställa upp med en tjänst. I så fall skulle jag få en trisslott.

From: Lina info@evasunderklader.se
Date: 2007-jan-10 18:58
Subject: Inlägg mot trisslott?

Hej! Jag hittade din blogg och undrar om du vill skriva ett litet inlägg med länk till
www.evasunderklader.se. Om du gör det så skickar jag en Trisslott till dig! Inlägget behöver inte vara längre än nån mening.

Mitt enda krav för att skicka Trisslotten till dig är att du har en riktig länk till
www.evasunderklader.se med länktexten ”underkläder” eller annat passande. Inlägget kan också vara om nån kategori eller produkt.

Om du vill göra detta så skicka en länk direkt till inlägget så att jag kan titta på det samt din adress dit vi kan skicka Trisslotten. Om du inte är intresserad så får jag tacka för mig och hoppas att det fortsätter gå bra med ditt bloggande. =)

God fortsättning på det nya året
Lina Månsson


Klart att jag blev lite förvånad och ropade på hustrun och frågade vad hon tyckte. Men hustrun tyckte nog att det var väldigt dåligt betalt. Då bestämde jag mig för att gå en gyllene medelväg. Jag gör det gratis fast på mitt sätt. Jag gör ett inlägg av det så har jag inte svikit ett fruntimmer i nöd. Men nog är det väl konstigt att skicka sån här reklam till mig. Jag är ju inte ens transvestit.

Bloggar om: , , , , ,

2007-01-08

Helt okej med regn



Nu har det ta mig fan regnat under så lång tid att det är dags att hitta någon sysselsättning som bara är torr, eftersom mina skor börjat mögla av all väta. Annars trivs jag med hösten och regnet och blåsvädret. Men nu är det väl inte höst längre. Det är faktiskt januari, en månad som visserligen kan vara rätt snöfattig, men i alla fall brukar vara kall och torr. Som det nu är så håller halva befolkningen på att gå in i depressionssyndrom av vanmakt av att inte kunna påverka vädergudarnas nycker. Tiden är helt ur led!

För att råda bot på allt detta elände har chefen för kommunens bibliotek anställt en ny bibliotekarie, fröken Rosmari Silverbring, som har fått till sin uppgift att samla arbetslösa, sjukskrivna och lemmalytta till ett bildningsprojekt vars primära syfte är att lära känna den klassiska litteraturen. Rosmari Silverbring kommer att mjukstarta med 1950-talets mest uppmärksammade bok Sången om den röda rubinen av norrmannen Agnar Mykle. Därefter ska fröken Rosmari Silverbring ta i tu med Samtal av Pietro Aretino.

T.o.m igår hade 123 kulturhungriga kommuninvånare anmält sig till kursen. 120 män och tre kvinnor. Chefen för kommunens bibliotek blir nästan religiös av att hans satsning på den nya målinriktade bibliotekarien fått ett så stort genomslag bland allmänheten. Det enda som bekymrar honom en aning är att så få kvinnor anmält sig till kursen men utbrister sedan att det är "Helt okej med regn"



Rosmari Silverbring lovar att starta ett nytt projekt efter Den klassiska litteraturen. Tillströmningen av nya studieintresserade har fått chefen för kommunens bibliotek att äska mer pengar från kommunen. Det nya projektet har arbetsnamnet Gräv där du står och skall bedriva amatörforskning om kulturlandskap, livsmiljö och lokal utveckling i Stockholms skärgård. Målgruppen är rospiggar som är intresserade att via egna små projekt ”gräva där du står” för utökad kunskap om det egna lokalsamhället, till glädje också för andra. Kanhända är du företagare, föreningsaktiv, ingenjör, lärare, bibliotekarie, historieintresserad, rikspolitiker eller i största allmänhet intresserad av din egen närmiljö. Du kan vara vem som helst, det är intresset och engagemanget som räknas. Välkommen!

Bloggar om: , , , ,

2007-01-04

Sverige, Sverige Fosterland



Jag var och hälsade på min svärfar för ett tag sedan. Det är inte mycket kvar av gubben sedan han gick in i dimman för några år sedan, mer än hans böcker. Jag tittade lite bland de böcker han fick med sig till sitt nya boende, då han flyttade hemifrån för gott. Det var särskilt en bok som intresserade mig, Hembygdskunskap för Folkskolan (en skolform i Sverige mellan åren 1842-1972)

Jag satt nog en timme och läste om Sveriges alla hembygder från södra Skånes korsvirkeshus till Norrlands lappkåtor. Varje bygd hade sina traditioner i helg och söcken utifrån de förutsättningar varje landsända hade att erbjuda sina inbyggare. Mellan åren 1865-1925 var Sverige ett utvandringsland. Sedan det sista stora världskrigets slut, 1945, har Sverige varit ett invandringsland med arbetskraftsinvandring under 1950- och 1960-talen och flykting och anhöriginvandring sedan 1980-talet. Landet har förändrats och Hembygdskunskap för Folkskolan gäller inte längre. Nu är det mångkulturen som gäller och vår historia får stå tillbaka för andra folks historia eftersom den gästning som tidigare var allmogens skyldighet mot kungliga personer nu också gäller ofrälse från när och fjärran. Skulle man ha betänkligheter om denna förändring är man främlingsfientlig. Tar man sig dessutom en liten stund till att läsa om Hembygdskunskap för Folkskolan och känner vemod över den tid som flytt är man minst sagt rasistisk. Om man tillhör den lilla skara som intresserar sig för Sveriges hembygdshistoria och vårt kulturarv, borde man gå med i Sveriges Hembygdsförbund där man inte ställer några som helst krav på att man måste vara främlingsfientlig! Det enda krav som ställs på dig är att Du älskar Ulf Lundell och det Öppna Svenska Landskapet och Evert Taube!



Jag avslutar med "Fädernas kyrka", den svartlistade gamla psalmen, eftersom den fortfarande önskas vid begravningar!

Fädernas kyrka i Sveriges land, Kärast bland samfund på jorden! Vida hon famnar från strand till strand, Fast hon är grundad av Herrens hand, Byggd till hans tempel i Norden. Allt fick sin vigning i kyrkans famn: Brudgummens löfte till bruden, Hemmet, de nyföddas kristna namn, Kämparnas färd till den sista hamn, Fanan och konungaskruden. Ädel är skaran, sen tusen år Gud i vår kyrka fått frälsa. Framåt vår hoppfyllda längtan går: Ungdomen kristnad är Sveriges vår, Sveriges framtid och hälsa. Kristet och fritt ville Sverige bo, råda för landet allena. Därom i manlig och kristen tro, därom i strid eller lagfäst ro konung och folk sig förena. Fädernas Sverige sig kämpat fram. Kristus var med det på banan. Visade vägen för trofast stam. Kristus är trofast och svek är skam. Korset stod tecknat på fanan.

Psalmen "Fädernas kyrka" togs bort ur psalmboken under mitten av 1980-talet då svenskarnas hövdingar blev paranoida och såg nazism överallt. Till och med Svenska flaggan och Nationalsången var under ett antal år synonymt med främlingsfientlighet & rasism.

Bloggar om: , , , ,

Sommarens sista servitris
Om kyrkhundar